Artek

Artek

Artek werd in 1935 in Helsinki opgericht door vier jonge idealisten: Alvar en Aino Aalto, Maire Gullichsen en Nils-Gustav Hahl. Hun doel was "het verkopen van meubels en het bevorderen van een moderne wooncultuur door middel van tentoonstellingen en andere educatieve middelen".

In overeenstemming met de radicale geest van de oprichters blijft Artek vandaag de dag een innovatieve speler in de wereld van het moderne design, die nieuwe producten ontwikkelt op het snijvlak van design, architectuur en kunst. De Artek collectie bestaat uit meubels, verlichting en accessoires ontworpen door Finse meesters en vooraanstaande internationale ontwerpers. Hierbij staat helderheid, functionaliteit en poëtische eenvoud voorop.

Kenmerkend voor het werk van Alvar Aalto is het systeem van gestandaardiseerde individuele componenten die samengevoegd kunnen worden tot een uitgebreide collectie meubels.
De oorsprong van het idee is te zien in de L-poot, maar de Aalto-collectie gaat verder: producten kunnen eenvoudig met elkaar worden gecombineerd en op elkaar worden afgestemd, formaten zoals tafelmaten en -hoogtes zijn flexibel en oppervlakken en kleuren kunnen zelfs voor kleine projecten op maat worden gemaakt.