Lage rugpijn: wat is de mogelijke oorzaak en hoe kan je het verhelpen?

Lage rugpijn: wat is de mogelijke oorzaak en hoe kan je het verhelpen?

Pijn in de onderrug: een vaak voorkomend probleem

Pijn aan de onderrug is een onderschat probleem waar veel mensen op de werkvloer dagelijks last van hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat 50 tot 70 procent van hen wel eens last hebben van lage rugpijn. Meer nog, 40 procent van de mensen rapporteerden zelfs klachten die langer duurden dan twaalf weken. Dit probleem verdient dus extra aandacht, aangezien het tal van ongemakken veroorzaakt en het een mogelijke oorzaak van werkverzuim is. In deze blog gaan we wat dieper in op de oorzaken en de mogelijke oplossingen van lage rugpijn.

Uit de analyse van onze keuzehulp, een digitale tool die je helpt bij het kiezen van de ideale ergonomische bureaustoel, bleek dat onder meer 52 procent van de respondenten pijn aan de onderrug heeft. We gingen met deze cijfers naar onze bedrijfsergonoom Bert Claerhout van Ergo Advice. Bert is kinesist van opleiding met als specialisatie kantoorergonomie. Hij geeft hier meer uitleg over het ontstaan van lage rugpijn en reikt enkele mogelijke oplossingen aan om dergelijke rugklachten te verlichten of zelfs te voorkomen.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van lage rugpijn?

Eén van de belangrijkste oorzaken van lage rugpijn is een verkeerde zithouding aan je bureau. Zowel je stoel als je bureau worden best aangepast aan je lichaam. Met andere woorden je ergonomische bureaustoel moet op de juiste hoogte staan. Het is belangrijk dat je ook een juiste zithouding aanneemt. Dit betekent dat je voeten plat op de grond dienen te staan en dat je bekken licht naar voor is gekanteld. De juiste houding voor je onderste ledematen betekent dat je voeten plat op de grond moeten kunnen staan en dat je bekken licht naar voren gekanteld is. Staat je stoel te laag, dan ervaar je na een tijd druk in je hiel en je bil. Staat je stoel echter te hoog, dan komt er spanning in je knieholte. Beide verkeerde zithoudingen zorgen dus na verloop van tijd voor klachten en discomfort, aangezien de bloeddoorstroming minder vlot gaat omwille van die verkeerde houding.

Wanneer je je zithouding hebt aangepast, blijft het ook heel belangrijk om op kantoor geen volledige dag zittend door te brengen. Een hele dag statisch zitten is zelfs in de juiste houding nefast voor je lichaam!

Heb jij last van je onderrug? Hier zijn enkele oplossingen.

Er zijn verschillende oplossingen om de pijn in de onderrug te verminderen. Als eerste kan het gebruik van een ZitSta-bureau een heel goede oplossing zijn. Dit soort bureau laat je toe je werkplek aan je persoonlijke voorkeur aan te passen. De juiste hoogte van een werktafel is voor iedereen anders. Het is dus nodig en belangrijk dat je op elke werkplek je eigen tafelhoogte kan kiezen. Met zo’n bureau wissel je eenvoudig tussen zittend en staand werken, wat je toelaat je werkdag dynamisch door te brengen.

Af en toe rechtstaand werken voorkomt een slechte bloeddoorstroming, die op termijn zoals uitgelegd, voor druk en pijn kan zorgen. Door de betere bloeddoorstroming krijg je automatisch meer energie, ben je alerter en wordt je productiviteit verhoogd. Dit komt doordat er meer zuurstof en voedingsstoffen naar je hersenen worden gestuurd. Je verbeterd ook je houding en verminderd de druk op je rug. Te veel en te lang staan is ook niet de bedoeling, dit kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid en pijn in de benen en voeten. Het is dus belangrijk dat je regelmatig van houding veranderd en afwisselt tussen zitten en staan.

Een andere oplossing kan bijvoorbeeld zijn dat je oefeningen en regelmatig stretcht op je werkplek. Stretchen en specifieke oefeningen uitvoeren kunnen helpen bij het versterken van de rugspieren en het verbeteren van flexibiliteit, waardoor de pijn kan verminderen.

Een derde oplossing is het gebruik van een bureaustoel die volledig op maat van iemands noden aangepast kan worden. Niet enkel de zithoogte van de stoel is belangrijk, ook de verstelbaarheid van de armleggers, rugleuning en zitkussen bieden een meerwaarde.

Tegenwoordig zijn heel wat bureaustoelen voorzien van deze mogelijkheden. Bij lage rugpijn kan een stoel met een lendensteun, die je zelf kan instellen en verstellen, een groot verschil maken. Een lendensteun vangt namelijk de druk in je rug voor een stuk op. Wij raden ten zeerste de Comforto 59 bureaustoel van Haworth aan, om aan deze noden te voldoen. De stoel werd ontworpen door Simon Desanta.

Wat maakt deze stoel zo bijzonder?

       - 4D armleggers: op maat verstelbaar in elke mogelijke richting

       - Actieve zitinclinatie die zorgt voor kanteling van het bekken

       - Automatische aanpassing aan het gewicht van de stoelgebruiker

       - In hoogte verstelbare zitting

       - Lendensteun, regelbaar in hoogte en diepte: unieke asymmetrische lumbaalverstelling